E havi témánk: Étkezési jegy – másképpen

A Kormány bejelentette, hogy rövid idõn belül megváltoztatja az étkezési jegy felhasználásával kapcsolatos szabályokat, mert az mégiscsak tarthatatlan, hogy a festménytõl kezdve a kerékpárig mindent lehet vásárolni az étkezési jegyekért.

Ha ezentúl például csak az éttermek fogadhatnák el melegétkeztetés céljából az étkezési utalványokat, akkor már a munkavállalók zöme nem használná ezt ki. Innentõl kezdve ez a fajta adóköteles juttatás már nem érné meg a munkavállalóknak. Ugyanis nem tudna rajta hideg élelmet (kerékpárt) vásárolni. Általában elmondható, hogy a heti egyszeri nagybevásárlást kifutotta az étkezési jegy. De ki akar majd minden nap az étteremben ebédelni, fõleg ha távol esik tõle, vagy otthonról hozott ételt eszik ebédre.
Ezzel szemben van több olyan lehetõség is, amely az SZJA törvényben van rögzítve és adó- és járulékmentesen adható a munkavállalók részére. Nem is értem a munkáltatókat, hogy miért nem ezeket a lehetõségeket használják?
Ha megszületik a korlátozó intézkedés, a dolgozók követelni fogják a munkáltatóktól azt a hiányzó összeget, amit eddig adott étkezési jegy formájában. A munkáltató dönthet, hogy vagy nem adja tovább, vagy átáll egy másik lehetõségre (esetleg olyanra, ami adómentes!). Ekkor fog majd rádöbbeni, hogy eddig miért is nem ezt alkalmazta?
A lehetõség minden munkáltató elõtt nyitva áll, ahol van bér számfejtve. A törvény ugyanis csak bérhez kötötten engedi az adómentes kifizetéseket. Ráadásul a több választható lehetõség közül csak egynek van felsõ határa, a többi mind felsõ korlát nélkül alkalmazható.
Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma amelyrõl szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi e-mail címre: kanvasikatalin@szentesikabel.hu, vagy kérje telefonon: 06/20/-985-17-07.                           (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.