Volt egyszer egy sófesztivál

A Kisérben a mai Lőrincz utcai térség az 1330-as években sórakodóhely volt. Erre emlékezve a Kiséri Napok Sófesztivál is volt 2007 és 2008-ban. Az első sikeres sótartó kiállításra emlékezve ismételtünk az idén, ám a kiállítást – az időközben felmerült igényekre figyelemmel – falvédőkkel egészítettük ki.

Beigazolódott, hogy az ötletet érdemes volt megvalósítani, amiért köszönet a HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú NKft. szentesi Hegedűs László Helyőrségi Klubja munkatásainak a közreműködésért, a kiállítási helyszínért és berendezéséért.

Különféle stílusú sótartók, a korabeli ökörszarvból készült darabtól a hajdani fából készült, népi motivumokat hordozó sótartóig, s Kovács Ivánné bútorfestő szebbnél szebb darabjai ejtették ámulatba a közönséget. A hangulatos kiállítás legrégibb falvédője az 1920-as években készült. A több mint negyven kézimunka zöme azonban a hetvenes-nyolcvanas évekből származik. E használati tárgyak funkciója az volt, hogy a konyha falát védjék. Korábban általában egyszínű fonalat használtak a hímzéshez, abból gazdálkodtak, ami otthon éppen akadt. Ugyanez jellemezte a szélek eldolgozását is. Ha telt rá, szélszegőt vásároltak, ám ha nem, a pelenkaöltés is tökéletesen megfelelt a célnak.

Vélekedjünk ma bárhogyan is ezekről a termékekről, azonban a kor népi hagyományaihoz szorosan hozzá tartoznak nagyanyáink idejében. Hasznos időtöltésként, megbecsült foglalatosság volt a hímzés, a kézimunkázás. Jó, ha a jövő nemzedék is tudomással bír a népi kultúrának ezen hagyományos darabjairól. A kiállítást Berki Gáborné a befogadó intézmény igazgatója ajánlotta a megjelentek figyelmébe.

A kiállítási tárgyakat köszönjük: Sipos Máriának, Molnár Margitnak, Kovács Ivánnénak, Nagy Józsefnének, Dömsödi Jánosnénak, Rácz Istvánnénak, Tóth Jánosnénak, Jusztin Mihálynénak, Csordás Istvánnénak, Szűcs Jánosnénak, Szabóné bodor Máriának és Bodáné Nagy Judit gyűjtőnek.

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.