E havi témánk: Bérköltségcsökkentés, legálisan

A Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó KFT ügyvezetõje, Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi adó- és járulékszakértõ rovata.

A vállalkozások célja az, hogy rendszeres gazdasági tevékenységük eredményeként bevételekre tegyenek szert minél kisebb költséghányad felhasználásával, ezáltal növelik eredményüket.

Számos lehetõség áll rendelkezésre mind a bevétel növelésére, mind a költségek csökkentésére. Ebben a cikkben a munkaadók figyelmét egy olyan költségcsökkentési lehetõségre kívánom felhívni, melyet az SZJA törvény 2011. január elsejétõl új lehetõségként jelenít meg.
A vállalkozás irányítói mindannyian tudják, hogy a költségszerkezetükön belül a legnagyobb tétel a bér és járulékai. A legmagasabb költsége a humán erõforrásnak van.
Azok a munkáltatók, akik cafeteriát adnak a dolgozóiknak, általában az étkezési utalványt használják, melynek adóterhe 19,04% 18.000 Ft-ig. A dolgozók erre ezt mondják: jó, jó fõnök, örülünk ennek is, de pénzt nem tudna adni? Be kellene fizetnem a gázszámlát, vennem kellene a gyereknek cipõt. Erre a fõnök széttárja a karját és azt válaszolja: bérként pénzt adni – ez nagyon drága a cégnek, erre már nincs keret.
Az adómentes határon belül adott cafeteria pl. 19,04%, míg a bérként adott összeg a munkáltatónak is és a dolgozónak is  kb. 30-30%-ába kerül. Tehát a 60% adóteher helyett még mindig jobban megéri a 19,04%, persze csak akkor ha nem tudja, hogy van olyan lehetõség is a munkáltató kezében, ami után 0, azaz nulla százalék az adó fizetése.
Az a munkáltató, aki rendszeresen túlórát, pótlékokat fizet, szintén alkalmazhatja ezt a módszert, mely szerint pénzt ad a dolgozóinak nulla százalékos adóteher mellett – közvetlenül a bankszámlájukra átutalva a fizetéssel együtt.
A végkielégítések esetében szintén itt van a kezünkben a lehetõség, csak használni kell. A munkáltatók igyekeznek elkerülni a végkielégítés kifizetését, mert ez komoly anyagi teher a cégre nézve. Az SZJA törvényben rögzített lehetõség kihasználásával ebben az esetben is meg lehet takarítani az összes adó- és járulék terhet mind a munkáltató, mind a munkavállaló részérõl.
Az említett lehetõségekkel minden munkaadó élhet, nemcsak az, aki jelen pillanatban cafeteriát alkalmaz. Prémium, jutalom kifizetése esetén is tudná alkalmazni, ha tudna róla.
Érdemes meggondolni azt is, hogy az Önkéntes Egészségpénztárakba utalt összeg után a minimálbér 30%-áig szintén 19,04% az adóteher. Mindannyian tudjuk, hogy onnan visszaszedni pénzt csak nagyon korlátozott mértékben lehet (pl. patikában való vásárlás). Sõt, ha véletlenül nem a megengedett árut vásárolja a felhasználó, akkor a pénztár írásban errõl értesíti, és az adóbevallásában szerepeltetni kell ezt a „jövedelmet”, és SZJA is terheli!
A munkáltató elgondolkodhat azon, hogy ebben az esetben vajon jobban megérné-e az SZJA törvény lehetõségeit kihasználni!
Amíg nálunknál „nagyobb erõk” kilobbizzák maguknak a lehetõségeket és ezt törvénybe is iktatják, addig mindenki használhatja ezeket – természetesen csak akkor, ha ki tudja „olvasni” a törvénybõl.
Akit ténylegesen érdekel ez a téma, egy személyes találkozás alkalmával felvázolom a részére.

Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma amelyrõl szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi e-mail címre: kanvasikata-lin@szentesikabel.hu, vagy kérje telefonon: 06/20/985-17-07.               (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.