Határtalan pályázatok

Március eleje volt a határon átnyúló együttmûködések pályázatainak leadási határideje. A szentesi önkormányzat iskolai, ifjúsági és gazdasági együttmûködések fejlesztésére adott be pályázatokat. A Temesvárral mára teljesen összeépült Újszentes (Dumbravita) községgel iskolák kulturális és sport együttmûködésére, Bácskatopolya várossal euroregionális ifjúsági pontok kialakítására és a fiatalok kapcsolatainak fejlesztésére pályáztak.

Mindkét testvér településsel pályázatok beadására került sor gazdasági kapcsolatok beindításának elõsegítésére. A helyi vállalkozásokkal együttmûködve különbözõ és kölcsönös ágazati programok megszervezése a cél, különös tekintettel a valóságos kereskedelmi együttmûködések érdekében.
A megnyerhetõ mintegy 250 ezer euró felhasználása megoszlik a testvértelepülések között, így nyerés esetén a helyben felhasználható rész városi önereje alig haladja meg a 1,5 millió forintot.

KULTURÁLIS FESZTIVÁL

Június 3. és 5. között rendezik Szentesen a Testvérvárosok VII. Kulturális Fesztiválját. Szentes város mûvészeti csoportjai mellett további hat testvérváros, több mint kettõszáz fõvel képviselteti magát. Fellépõ vendégek érkeznek a finnországi Karinából 15 fõ, a szerbiai Topolyából 30 fõ, a romániai Újszentesrõl, a szlovákiai Svatuse (Szentesrõl) 30 fõ, a lengyelországi Skierniewicerõl 30 fõ, és a németországi Sankt Augustinból 50 fõ. Az érdeklõdés igen nagy, újabb jelentkezõk is vannak, de a rendezvénynek határt szabnak a költségek. Szentesrõl eddig nyolc mûvészeti csoport jelentkezett, és helyben is egyre többen jelzik részvételi szándékukat.
A péntektõl vasárnapig tartó kulturális seregszemle része a már hagyományos Népi Kirakodó Vásár és számos különleges produkciót ígérnek a szervezõk és elképzelhetõ, hogy egy eddig nem remélt, országosan is jelentõs fesztivállá növi ki magát a rendezvény.

PÁLYÁZÓ INTÉZMÉNYEK

2010-ben a szentesi önkormányzat és a városi intézmények sikeres pályázati évet zártak. Összesen 96 db pályázat került beadásra, és az igényelt öszszeg meghaladja az 1 milliárd forintot. A pályázat írásban élen járt a Polgármesteri Hivatal Mûvelõdési irodája huszonegy beadott pályázattal, a Mûvelõdési Központ nyolc, a Családsegítõ központ hét, a Deák Ferenc Általános Iskola öt, és a Pollák Antal Mûszaki Szakiskola négy pályázatot nyújtott be. A középiskolák közel 18 millió forintot, az általános iskolák 15 millió forintot nyertek oktató, nevelõ munkájuk támogatására. A bölcsõde bõvítésére közel 178 millió forintot nyert a város és a jelentõs összeget megnyert szervezetek között van a Rádió Szentes Kht. is, amely mûsorra kiírt pályázaton közel 2,5 millió forintot nyert.

SPORTTÁMOGATÁSOK

Február 26-i ülésén a város képviselõ testülete felülvizsgálta a sportfinanszírozás rendszerét és egyben ajánlást tett a költségvetésbõl felhasználható támogatás felosztására. A határozat értelmében a költségek 80 százaléka fordítható a versenysport támogatására. Mindenez túlmenõen a versenysport támogatásán belül három kategóriát különített el. Az I. kategóriára a támogatási összeg 80 százaléka jut, amelybe a vízilabdát, az úszást, a táncot és a karatét sorolták. A II. kategória 12 százalékban, a III. kategória versenysportágai 8 százalékban részesülnek a városi sportkeretbõl.
A döntés kiemelten foglalkoztatja a város sportközvéleményét, egyértelmûvé vált azonban, hogy a pénzek szétforgácsolása nem vezethet eredményre. Nyitott a lehetõség arra, hogy évente a kategóriák között mozgások jöjjenek létre, híven a versenysport szelleméhez.

AZ UTAZÁS KIÁLLÍTÁSON

Március 3-6-ig rendezték a budapesti Hungexpo területén a 34. Nemzetközi idegenforgalmi kiállítást (képen). Az idén Szentes városa már önállóan vett részt a kiállításon, amelyen országok, régiók, települések, szállodák és fürdõk kínálták ajánlatukat. A város a kiállításon új és modern díszletek között mutatta be kínálatát.
Az elõzõ évben kialakított tematikus programok újfent sikert arattak. A szentesi Üdülõközpont és a helyi szállásadók differenciált programjai, melyek külön szóltak a sportot kedvelõknek, a gyógyvizek szerelmeseinek és a kikapcsolódni kívánó családoknak, már számos foglalást is hoztak. Népszerû volt a kvíz játék, amely során megismerhették környékünket az érdeklõdõk, összesen 1200-an töltötték ki a kérdõíveket. A játék fõnyereménye egy hosszúhétvégés szentesi nyaralás volt, amelyet vecsési vásárlátogató nyert el.
Óriási érdeklõdés kísérte a kiállításon megjelent Petõfi Szálló kínálatát, amely a város képviselõit is meglepetésként érte. A szentesi kiállítás szervezõk helyi, kulturális programjai széleskörû elismerést váltottak ki, Szentes hírnevét öregbítették a fellépést vállaló Fivérek együttes és a több napon is fellépõ szentesi amatõrök.
Összeállította:
Bárány Zsuzsa
(Fotó: Vidovics Ferenc)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.